0

Gyomorégés vagy gyomorfekély?

A gyomorégés, a haspuffadás, a bélfalak sav és gáz által okozott irritációja, valamint a gyomorfekély mind ugyanarra a dologra utalnak, éspedig arra, hogy a gyomorban túlságosan elszaporodtak a baktériumok, gombák és a nem kívánt mikroorganizmusok. A gyomorégés legfőbb oka a túlzott savképződés, viszont a gyomorsav elengedhetetlen szervezetünk számára az élelmiszerek feldolgozásában és megemésztésében. A gyomorsav azonban agresszívvá is válhat.

Számos szervezetbeli ok miatt a gyomorsav visszaszivároghat egész a nyelőcsőig. Ilyenkor általában gyulladás keletkezik, viszont ha a gyomorsav túltengést ilyen esetekben nem kezelik, többek között gyomorfekély is kialakulhat. Gyomorégés vagy gyomorfekély esetén tehát mindenképp orvoshoz kell fordulni!

Gyomorégés vagy gyomorfekély

Gyomorégés vagy gyomorfekély

Normál körülmények között a gyomorfalat nyálkahártya védi. Ha ez nem lenne, az erős gyomorsav kimarná a gyomorfalat, valamint belső szerveinket is. Ez a nyálkahártya azonban a gyomorsav túltengés miatti gyomorégés vagy gyomorfekély miatt megsérülhet. Emiatt az étkezést követő 2-3 órában görcsök jelentkezhetnek. Olyan ételeket kell tehát fogyasztanunk, melyek enyhítik a savasságot és csökkentik a gyomorsavképződést.

Jó tisztában lennünk azzal, hogy bár szervezetünk sokféle ételt képes megemészteni, nem alkalmas ezen sokféle élelmiszer egy időben történő megemésztéséhez. A különböző ételek megemésztéséhez különböző környezetre van szükség az emésztőrendszerben. Egyes ételek megemésztéséhez savas, másokéhoz lúgos környezet szükséges. Oda kell figyelnünk tehát arra, hogy mit mivel eszünk, hogy ne terheljük emésztőrendszerünket.

  
Iktatva: Gyomorégés Címkék: , ,

Írj most.

Küldés
Reflux 2024