0

Gyomorsav közömbösítő ételek

Ha gyomorsavról beszélünk, egy aranyszabályt kell szem előtt tartanunk, mégpedig azt, hogy egyes ételek növelik a gyomorsav termelést, míg mások csökkentik azt. Alacsony gyomorsavszint esetén gyomorsav növelő ételeket kell fogyasztanunk, míg gyomorsav túltengéskor gyomorsav közömbösítő ételeket.

Fontos a gyomorsav stabil szinten tartása, ugyanis ha nincs elegendő gyomorsav, nem megy végbe maradéktalanul az emésztési folyamat, csak részlegesen emésztünk. Ha azonban túl sok a gyomorsav, gyomorsav túltengésről beszélünk. Minkét esetben betegségek és emésztési problémák alakulnak ki. Kevés gyomorsav esetén emésztési gondok, székletürítési problémák jelentkeznek, míg gyomorsav túltengéskor megjelenik a reflux, a nyelőcső és a gyomor különböző megbetegedései, gyomorfekély vagy akár gyomorrák is.

Gyomorsav közömbösítő ételek

Gyomorsav közömbösítő ételek

Ebben az esetben gyomorsav közömbösítő ételek fogyasztására van szükség, mint amilyenek a zsírszegény és a szénhidrátban gazdag ételek. A szénhidrátokban és rostokban gazdag ételek ugyanis megkönnyítik az emésztést és közömbösítik a gyomorsavat. Ilyen ételek a különböző zöldségfélék, a bab, a teljes kiőrlésű gabonák, a hal, a csirkemell és a levesek. Szinte minden ide sorolható, ami nem zsíros, fűszeres vagy pácolt. A zsírszegény táplálékok ugyanis könnyebben emészthetők.

A szakemberek azt ajánlják, hogy étkezzünk naponta többször, kisebb adagokban, de semmiképp sem kapkodva, ez ugyanis nem terheli meg annyira a gyomrot, mint egy bőséges étkezés. Két órával lefekvés előtt ne fogyasszunk semmit.

  
Iktatva: Ételek, Gyomorsav Címkék: , ,

Írj most.

Küldés
Reflux 2024