0

Hogyan járnak el az orvosok gyomorsavvizsgálat esetén?

A gyomorsav túltengés jelentős károkat okozhat szervezetünkben, ha nem fordítunk rá elég figyelmet, elhanyagoljuk, és nem fordulunk időben orvoshoz. A gyomorsav túltengés miatt alakul ki a reflux, vagyis a savvisszafolyás, melynek következtében a savas gyomortartalom visszaszivárog a nyelőcsőbe, felmarva annak nyálkahártyáját, súlyos sebeket majd hegeket alakítván ki, melyek enyhébben vagy nagyobb mértékben vérezhetnek.

Ennek megelőzése és elkerülése végett ajánlott a gyomorsavvizsgálat, abban az esetben, ha a reflux valamelyik tünetét tapasztaljuk magunkon. A gyomorsavvizsgálat első lépéseként nyelőcsőtükrözést (endoszkópiát) végeznek, hogy megállapítsák, hogy a savas reflux mekkora mértékben károsította a nyelőcsövet. Ezt követően az úgynevezett protonpumpa-gátló terápiás tesztet alkalmazzák a szakorvosok, vagyis a beteg panaszaihoz igazítva 2-12 hétig protonpumpa-gátló hatóanyagot kap a beteg, vagyis gyomorsav-termelődés gátlót. Ha a tünetek enyhülnek, reflux áll a háttérben.

Gyomorsavvizsgálat

Gyomorsavvizsgálat

Gyomorsavvizsgálatkor a 24 órás pH-monitorozást is alkalmazhatják, vagyis egy szondát vezetnek a beteg nyelőcsövébe, majd ezzel mérik annak savas kémhatását, miközben a páciens mindennapi munkáját végzi. E módszer segítségével könnyen kimutatható a savas 1 és 2 közti pH-érték a semleges nyelőcsőben.

A legújabb gyomorsav-vizsgálati eljárások közé tartozik a 24 órás nyelőcsőimpedancia-mérés, mely hasonló az előzőhöz, viszont a nyelőcső alsó szakaszának kémhatása mérésére is használható, valamint azt is kimutatja, hogy folyékony vagy légnemű refluxtól szenved a páciens.

  
Iktatva: Gyomorsav Címkék: , , ,

Írj most.

Küldés
Reflux 2024