0

Kapcsolatba hozható a reflux és szédülés?

„Forog velem a világ! Vajon álmodom vagy beteg vagyok?” – a furcsa érzés egyben kellemetlen is. Nem álom, hanem rosszullét. Nézzük, összefüggésbe hozható egymással a reflux és szédülés? A válasz: bizonyos értelemben igen.

Tudjuk, hogy a szédülésnek több oka lehet. Az egyensúlyérzetért a belső fül felelős. Ha ez megbetegszik, begyullad, akkor elveszíthetjük egyensúlyunkat, s úgy érezhetjük, hogy forog körülöttünk a világ. Hirtelen fejmozgatáskor, felüléskor észleljük ezt az érzést, mely hányingerrel is társulhat. Szédülést okozhat a vérnyomás-ingadozás, a fejfájás, a stressz, de kiválthatja egy gyógyszer mellékhatása is. Ez utóbbi a válasz a reflux és szédülés kapcsolatának magyarázatára.

Reflux és szédülés

Reflux és szédülés

Szögezzük le, hogy a reflux és szédülés önmagában nem állnak kapcsolatban – ez csak egy tévhit. A refluxot gyógyszeres kezeléssel gyógyítják. Ezeknek a gyógyszereknek is – mint általában a többinek – vannak különféle mellékhatásai. A reflux elleni gyógyszerek mellékhatásai között szerepel a fejfájás és a szédülés. Ezért van az, hogy sokan állítják, hogy a reflux szédülést okoz.

Végül is, legyen szó bármely szédülést kiváltó tényezőről (az érzés szinte teljesen egyforma mindnél), nagyon kellemetlen érzés. Ezért ha ilyesmit észlelünk, lényeges, hogy minél előbb orvoshoz forduljunk, hogy megtaláljuk a szédülés okát, ugyanis nemcsak a fül betegségei és a szédülés, hanem a reflux és szédülés is kapcsolatban állhatnak egymással.

 

  
Iktatva: Betegség, Reflux Címkék: ,

Írj most.

Küldés
Reflux 2024