0

Melyek a gyomorsavcsökkentő ételek?

A gyomorsavtúltengés általában gyomorégéshez vezet, ami roppant kellemetlen tünetekkel társul. A gyomorsavtermelést sokféleképpen szabályozhatjuk: savmegkötő gyógyszerekkel, gyógyfüves teák fogyasztásával, ami viszont a legcélszerűbb: gyomorsavcsökkentő ételeket vigyünk az étrendünkbe, amik segítenek leküzdeni a túlzott gyomorsavtermelést. A gyomorsavcsökkentő ételek fogyasztása által elkerülhetjük a káros mellékhatásokkal járó gyógyszerek alkalmazását.

A gyomorsavcsökkentő ételek közt megemlíthetünk nagyon sok olyan élelmiszert, amelyeket egyébként is gyakran fogyasztunk. Ilyenek például a zöldségek és gyümölcsök: a sárgarépa, zeller, spárga, retek, krumpli mind jótékonyan befolyásolják emésztésünket, hisz ezek a zöldségek könnyen emészthetőek, így nem termelődik túl sok gyomorsav. Gyümölcsök közt csodaszerként tartják nyilván a papayát, ezenkívül a legtöbb gyümölcs alkalmas a gyomorsavtermelés stabilizálására, kivéve a citrusféléket.

Gyomorsavcsökkentő ételek

Gyomorsavcsökkentő ételek

A túlzott savtermeléssel küszködő embereknek célszerű sok főzeléket és gabonafélét fogyasztaniuk. A gabonák magas rosttartalmuk miatt felszívják a gyomorsavat. A zabpehely fogyasztása reggelire különösen ajánlott. A magas zsírtartalmú ételeket kerülni kell, ezek nehezen emészthetőek, így még több gyomorsav termelődik. A különféle sajtfélék is a gyomorsavcsökkentő ételek közé tartoznak jótékony hatásuk miatt.

A gyomorsavcsökkentő ételek skálája nagyon széles, ezért ha hasonló jellegű problémákkal küzdünk, mielőtt gyógyszeres kezeléshez folyamodnánk, érdemes próbálkozni étrendünk megváltoztatásával. A gyógyszerek valóban megszüntetik a gyomorégést, de csak rövid ideig, s miután kifejtették hatásukat, előfordulhat, hogy még több gyomorsav termelődik. Bárhogy is döntünk, előbb szükséges kikérni egy szakorvos tanácsát is.

  
Iktatva: Csökkentés, Gyomorsav Címkék: , , , ,

Írj most.

Küldés
Reflux 2024