0

Melyek a reflux tünetei?

A reflux tünetei a gyomorégés, böfögés, csuklás, rekedtség, köhögés, valamint a fokozott nyáltermelés. Kezdetben a nyelőcsőbe jutó gyomornedveket a nyelőcső perisztaltikus mozgással visszajuttatja a gyomorba, ám a betegség előrehaladtával – a sav mennyiségi növekedése és a záróizom ellazulása, hibás működése következtében – ez nem lesz elegendő. A sav marni kezdi a nyelőcső belső részét, és a nyálkahártya irritációja, majd gyulladása, duzzanata várható.

A savas felböfögés szintén a reflux tünetei közé tartozik. Ilyenkor a sav a szájüregbe kerülhet, ahol csípős, savanyú, kellemetlen érzetet vált ki. Garatgyulladás is kialakulhat, és emellett a fogszuvasodás is felgyorsulhat a sav hatására. Ha a légcsőbe kerül a gyomorsav, akkor légúti panaszok is jelentkeznek. Rekedtség, gégegyulladás, krónikus köhögés, idült tüdőgyulladás és akár hörgőgörcs is felléphet.

Szájüreg

Szájüreg

A reflux tünetei közé sorolhatjuk a fokozott nyáltermelést is. A szervezet a lúgos nyál “bevetésével” igyekszik a gyomornedveket semlegesíteni. Bár nem okoz fájdalmat, ez a tünet is kellemetlen. Gyakori nyeléssel jár ez az állapot, ilyenkor a nyállal levegő is jut a gyomorba, ami puffadást, teltségérzetet, étvágytalanságot okoz.

Többféle lehetőség van a reflux tünetei enyhítésére. A savközömbösítő szerek használata ideig-óráig tünetmentességet biztosít, ám a betegség ettől még nem szűnik meg. Amennyiben hetente egyszer vagy annál gyakrabban jelentkeznek a tünetek, orvoshoz kell fordulni.

 

 

  
Iktatva: Reflux, Tünetei

Írj most.

Küldés
Reflux 2024