3

Melyik a legjobb gyomorsav elleni gyümölcs?

Sokan élnek abban a tévhitben, hogy egyes gyümölcsök, mint például a citrom, savas hatásuk miatt nem megszüntetik, hanem elősegítik a gyomorsavképződést. E tévhit eloszlatása végett számos kísérletet végeztek, amelyek ugyanarra az eredményre vezettek, mégpedig arra, hogy a citrom kifejezetten ajánlott gyomorsav elleni gyümölcs, ahogy a meggy is, ugyanis ezek nem savas, hanem lúgos gyümölcsök, amelyek gyengítik a gyomorsav maró hatását.

Számos gyomorsavtúltengésben szenvedő páciens alkalmazza sikerrel a citromot mint gyomorsav elleni gyümölcsöt úgy nyers, mint citromos víz formájában. A citrom mellett a narancs, a grapefruit és a saláta is sikeresen veszik fel a harcot gyomorsav ellen, szintén lúgosító tulajdonságuk miatt.

Gyomorsav elleni gyümölcs

Gyomorsav elleni gyümölcs

Ha nincs módunkban friss gyümölcsöket fogyasztani gyomorsav ellen, gyümölcskompótokat is ehetünk, ugyanis megfigyelések szerint a gyümölcskompótok is majdnem annyira hatékony savlekötők és lúgosítók, mint frissen szedett társaik. Amennyiben lehetséges, a fent említett gyomorsav elleni gyümölcsöket napközben fogyasszuk és ne lefekvés előtt. A legjobb az, ha reggelire, éhgyomorra fogyasztunk nyers gyümölcsöket, ugyanis a gyümölcs nagyon gyorsan megemésztődik és kiürül a gyomorból.

Abban az esetben, ha a gyomorsav elleni gyümölcs rendszeres fogyasztása és az egyéb otthoni próbálkozások is kudarcot vallanak a gyomorsavtúltengés megszüntetésében, forduljunk minél előbb szakorvoshoz, ugyanis a gyomorsavtúltengés súlyosbodhat, és gyomorfekéllyé, vagy ami még rosszabb, gyomorrákká alakulhat. Ezért nem szabad halogatni a kivizsgálást.

 

  
Iktatva: Ételek, Gyomorsav Címkék: ,

3 hozzászólás "Melyik a legjobb gyomorsav elleni gyümölcs?"

 1. Mátraházi Károly (egy refluxos) szerint:

  Ekkora hülyeséget ! Hogy a citrom és a meggy nem savas hanem lúgos hatású ! Aki ezt állítja akkor végezzen el egy egyszerű pH mérést és akkor nem írna ilyen baromságokat. Aki ezt leírta annak kívánok egy jó kis refluxot és csak igya a citrom levét. Majd akkor megismeheti , hogy mennyire “lúgos” a hatása. Lakmusz indikátor méréssel 1 és 2 pH értéket mértem. Akkor mitől lúgos a kémhatása ?

  • István szerint:

   Mivel a narancs is és a citrom is savas kémhatású ezért a a szervezet lúgosítja saját magát hogy a rengeteg sav ne okozzanak gondot, de a nyelő csövet ingerelheti.

 2. nekem szerint:

  mert fontos

Írj most.

Küldés
Reflux 2024