0

Miért ártalmas a gyomorsav túltengés?

A gyomorsav túltengés a túlzott savtermelés következtében alakul ki, ami több okra vezethető vissza. Átlag napi 2-2,5 liter sav termelődik a gyomrunkban. Ez a mennyiség elegendő a fehérje lebontására, meg a lenyelt táplálék fertőtlenítésére. (A gyomorban kezdődik a sósav és pepszin együttműködésével a fehérjék lebontása, ugyanakkor a gyomorsav elpusztítja a táplálékkal bejutó mikroorganizmusokat.)

Gyomorsav túltengés esetén a szénsavas üdítők csak fokozzák a problémát. A szénsav széndioxiddá alakul a gyomorban, és annak feszülését eredményezi, aminek következménye a savas felböfögés. Ilyenkor egészen a torokba, vagy rosszabb esetben a légutakba is bejut a gyomorsav.

Gyomorsav túltengés

Gyomorsav túltengés

A szénsavas üdítőket azért is ajánlott kerülni gyomorsav túltengés esetén, mert azok pH-értéke gyakran megegyezik a gyomorsavával. Ugyanakkor több üdítő koffeint is tartalmaz, ami tovább fokozza a gyomorsavtermelést. A csokoládé, kávé, koffein tartalmú tea, a zsíros, fűszeres vagy túl édes ételek szintén kerülendők.

Gyomorsav túltengés esetén étrendünket racionálisan kell összeállítanunk, átalakítanunk. Előnyt kell élvezniük a lúgosító ételeknek a savasítókkal szemben. Javasoljuk az alábbi zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, tejtermékek és húsok fogyasztását: sárgarépa, vöröskáposzta, kelbimbó, zöldbab, uborka, póréhagyma, burgonya, cékla, retek, tök, rebarbara, cukkini, brokkoli, banán, görögdinnye, meggy, fehér bab, szójabab, tej, sovány tejtermékek, csirkehús és halhús. Ezek mellett a teljes kiőrlésű gabonalisztből készült pékipari termékek fogyasztása is ajánlott.

  
Iktatva: Gyomorsav, Túltengés

Írj most.

Küldés
Reflux 2024