0

Mi a reflux?

A GERD (Gasto-Esofageal Reflux Disease) betegséget magyarul egyszerűen reflux szóval illetjük. Helyesebben a gyomor-nyelőcső visszafolyásos betegsége. A gyomorból a gyomorsav és pepszin keveréke, amelyhez időnként epe is kerül, a nem jól működő záróizom miatt visszafolyik a nyelőcsőbe. A gyomornedvek irritálják a nyelőcső nyálkahártyáját, ami égő fájdalommal jár, ezt a kellemetlen érzést nevezzük gyomorégésnek.

Időnként az egészséges emberek is tapasztalják ezt az érzést. Reflux betegségről akkor beszélünk, ha a tünetek hetente legalább egyszer vagy több alkalommal jelentkeznek. A tünetek életmódbeli változtatásokkal és vény nélkül kapható savlekötőkkel valamelyest csökkenthetők, ám sok esetben csak ideig-óráig. Legtöbb esetben H2 receptor vagy protonpumpa gátló gyógyszerekre van szükség a betegség kezeléséhez. Súlyosabb esetekben műtéti beavatkozásra is szükség lehet.

Reflux

Reflux

A nem megfelelően vagy nem idejében kezelt reflux több szövődményt – többnyire a nyelőcső megbetegedéseit – vonhat maga után. A nyálkahártya gyulladása következtében – amit a sav maró hatása vált ki – nyelőcsőszűkület, nyelőcsőfekély, Barett-nyelőcső vagy akár nyelőcsőrák is kialakulhat.

Sokat tehetünk reflux ellen kezelt betegként, ha betartjuk az orvos utasításait úgy az életvezetésre, mint a táplálkozásra és gyógyszerszedésre vonatkozóan. Ha elkerüljük azokat az élelmiszereket és italokat, amelyek fokozzák a savtermelést és súlyosbítják a betegséget, mértékletesen táplálkozunk és az előírás szerint szedjük a gyógyszereket, van esélyünk a gyógyulásra.

 

 

  
Iktatva: Reflux Címkék: ,

Írj most.

Küldés
Reflux 2024