0

Mi a teendő gyomorégés ellen?

Több irányból is felvehetjük a harcot a gyomorégés ellen. A leggyakrabban alkalmazott módszer az égő, szúró fájdalom megszüntetésére egy pohár tej ivása vagy néhány darab keksz elfogyasztása, valamint a savlekötők használata. Ez utóbbiak semlegesítik a gyomornedv savtartalmát. A savlekötő gyógyszerek legtöbb esetben magnézium- és kalcium karbonátot valamint magnézium-oxidot tartalmaznak.

A nátrium-karbonátot szintén felhasználják savlekötő tabletták elkészítéséhez. A közönséges szódabikarbónát sokan úgy alkalmazzák gyomorégés ellen, hogy egy késhegynyi mennyiséget vízzel bevesznek. A szódabikarbóna gyorsan semlegesíti a gyomorsavat, ám a közömbösítés során széndioxid szabadul fel, ami haspuffadást okozhat, és fokozhatja a savtermelést. Nagyobb dózisoknál megváltozhat a vér kémhatása, ugyanakkor a nagyobb nátriumbevitel szív- és veseproblémákat okozhat.

Gyomorégés ellen

Gyomorégés ellen

A tömény italok és általában az alkohol megvonása, vagy az elfogyasztott mennyiség csökkentése szintén hatékony lehet gyomorégés ellen. Ezek mellett a szénsavas italok és a kávé fogyasztását is mérsékelni kell. A gyömbértea elősegíti a nyelőcső záróizmának összehúzódását, így megakadályozza a gyomornedv visszaáramlását.

Gyomorégés ellen táplálkozási szokásaink megváltoztatásával is védekezhetünk. Ha többször étkezünk naponta, egyszerre kevesebbet eszünk, és jól megrágjuk a táplálékot, nagyban hozzájárulunk gyomrunk megfelelő működéséhez. Ugyanakkor a rendszeres étkezés és a savasító élelmiszerek kiiktatása az étrendünkből szintén egy kiváló módszer a gyomorégés megszüntetésére. Ha lefekvés előtt legalább egy órával nem étkezünk, elejét vehetjük a kellemetlen tüneteknek.

 

  
Iktatva: Gyomorégés, Gyomorégés ellen Címkék: ,

Írj most.

Küldés
Reflux 2024