A gyomorégés néhány egyszerű otthoni praktikával is legyőzhető, nem szükséges minden pénzünket reflux elleni drága gyógyszerekre költenünk. A gyomorégés ellen házilag is fel lehet venni a versenyt, ha betartjuk az erre alkalmas étrendet.
A nagy mennyiségű zsíros, nehéz, megterhelő ételeket a szervezet nem tudja maradéktalanul feldolgozni, ezért kímélni kell a túlterhelt emésztőrendszert. Erre a leghatékonyabb hagyományos eljárás a koplalás, melynek ideje alatt a cigarettáról és az alkoholról is le kell mondanunk. Az almaborecet a leghatékonyabb ellenszere az evés után fellépő gyomorégésnek. A nyers krumplilé is igen hatásos lehet: pár nyers krumplit turmixoljunk össze, majd a leszűrt levet fogyasszuk gyomorégésre. Gyomorégés ellen házilag ugyancsak könnyen elkészíthető, ugyanakkor hatékony a krumplilé mellett a fehérkáposztalé, a sovány tej és a száraz fehérkenyér.
A tea az egyik legjobb orvosság a kimerült gyomor számára. Az ánizs, borsmenta, édeskömény vagy cickafarkból készült teák a legalkalmasabbak a gyomorégés megszüntetésére. A zeller önmagában vagy köretként is használható gyomorégés ellen házilag, ugyanis semlegesíti a gyomorsavat. A diófélék (mogyoró, mandula stb.) szintén megkötik a felesleges gyomorsavat, de csak akkor, ha jól megrágjuk őket.
A fent említett termékek beszerzéséhez nem kell messzire mennünk, nem kerülnek sokba, mégis eredményesen veszik fel a harcot a gyomorégés ellen, házilag előállítva a fogyasztandó ételeket illetve italokat.
Szia!
A fenti cikkbe foglaltak nem fedi a valóságot. Mindössze annyi igaz belőle hogy az almaecet segithet.
Reflux nem a zsiros ételektől van és nem is a sok gyomorsav idézi elő.
Epe és hasnyál nélkül nem lehetséges az emésztés. Ezek ürülését a bélhormon váltja ki (kolecisztokinin). Kolecisztokinin pedig csak és kizárólag akkor szabadul fel ha elegendő zsiradék érkezik a patkóbélbe!
A reflux a gyomorsósav hiányának a következménye.
A gyomorból az ételpép csak akkor juthat tovább a patkóbélbe, ha a gyomorsav által kellőképpen savanyuvá vált. Ha nincs elég gyomornedv, (avagy nem eléggé savas,) akkor az étel a kelleténél hosszabb ideig marad a gyomorban és egy idő után megindul visszafelé.