0

Miből áll a gyomorsav diéta?

A gyomorsav diéta olyan ételeket helyez előtérbe, amelyek könnyen emészthetőek és gyomorkímélők. Emellett az étkezés hogyanjára is hangsúlyt fektet, vagyis a táplálék jó megrágására, a napi többszöri étkezésre és az egy alkalommal elfogyasztott étel mennyiségére.

A gyomorsav diéta ajánlásokat tesz az alkoholfogyasztás, a dohányzás és a kávéfogyasztás mérséklésére is. Ezen bódító, nyugtató, serkentő stb. élvezeti szerekről tudjuk, hogy többnyire ártalmasak, különösen ha mértéktelenül fogyasztjuk, használjuk azokat. Az alkohol és a koffein ingerli a gyomor nyálkahártyáját, aminek következtében növekszik a savtermelés. A nikotin és az alkohol hatására ellazul a nyelőcső záróizma, így a “kiprovokált” gyomorsavfölösleg szabad utat kap a nyelőcső felé.

Gyomorsav diéta

Gyomorsav diéta

A gyomorsav diéta a feldolgozatlan és tápanyagokban gazdag ételeket ajánlja, ugyanakkor tiltja az ízfokozókkal (nátrium-glutamát), tartósító- és más szerekkel kezelt ételek fogyasztását. A cukrozott vagy mesterséges édesítőszerrel ízesített készítmények fokozzák a savtermelést, így ezek a kerülendő ételek, italok közé tartoznak.

A zsíros húsok, kolbászok, az olajban sült ételek, a kemény tojás, a hagyma, a fűszeres ételek és a szénsavas üdítők nem ajánlottak a gyomorsav diéta szerint. A túl meleg vagy túl hideg ételek is irritálják a gyomrot, erre is érdemes odafigyelni. Emellett a stressz az emésztőrendszerünkre is rossz hatással van, éppen ezért tartsuk távol magunktól a kiváltó okokat.

 

 

  
Iktatva: Diéta, Gyomorsav Címkék: ,

Írj most.

Küldés
Reflux 2024