0

Miből áll a reflux kezelése?

Sokan úgy gondolják, hogy egy késhegynyi szódabikarbónából vagy egy pohár tejből áll a reflux kezelése. Bár valamelyest enyhítik a tüneteket, a gyógyulás nem ebből az irányból várható. Első lépésként ki kell hagynunk étrendünkből azokat az élelmiszereket és más anyagokat, amelyek fokozzák a gyomorsavtermelést.

Ha hetente vagy napi rendszerességgel jelentkeznek a reflux tünetei – a gyomorégés és a savas felböfögés, rekedtség stb. -, ajánlott orvoshoz fordulni. A reflux kezelése a tünetek enyhítésén vagy megszüntetésén túl a nyelőcső károsodásának meggyógyítása, valamint a további károsodás megelőzésére is irányul.

Reflux kezelése

Reflux kezelése

A reflux kezelése a gyomorsav közömbösítő vagy annak termelődését gátló készítmények alkalmazásával történik. Enyhébb esetekben a savlekötő vagy emésztést elősegítő, komolyabb esetekben H2 receptor blokkoló vagy protonpuma gátló szerek használatát írja elő az orvos. Azon esetekben, amikor a gyógyszeres kezelés nem hozza meg a várt eredményt, műtéti eljárással állítják helyre a nyelőcső záróizmát.

A reflux kezelése tehát az orvos “feladata”, a mi dolgunk betartani az utasításait, úgy a gyógyszerek adagolását, mint a táplálkozásunkat és az életmódunkat tekintve. Ne éljünk vissza a savlekötők használatával, mert emésztési zavarokat idézhetünk elő, és csak tovább súlyosbítjuk a problémát. Az étrendbeli változtatásoknak hosszú távúaknak kell lenniük, akárcsak az életmódbelieknek, törekednünk kell az egészséges, kiegyensúlyozott életvitelre, a káros, egészségünket károsító anyagok és szokások elkerülésére.

 

  
Iktatva: Kezelése, Reflux

Írj most.

Küldés
Reflux 2024