0

Mire figyelmeztetnek a reflux tünetei?

A reflux tünetei nem mindenki számára egyértelműek, pontosabban nem mindenki ismeri fel a gyomorégés és mondjuk, a krónikus köhögés közti összefüggést. Lehet, hogy az állandósult köhögés kapcsán fordul valaki orvoshoz, aki kideríti, hogy valójában a gyomorsavnak a légutakba való jutása okozta a köhögést. Ugyanez előfordulhat a rekedtség, tüdőgyulladás, gégegyulladás esetén is.

Ahhoz, hogy elejét tudjuk venni a betegség súlyosbodásának és a szövődmények kialakulásának, jó, ha a reflux tünetei nem ismeretlenek számunkra: a szegycsont mögötti csípős, maró érzés, savanyú íz a szájban, hasi puffadás, gyakori csuklás, böfögés stb.

Reflux tünetei

Reflux tünetei

A reflux tünetei arra figyelmeztetnek bennünket, hogy mielőbb orvosolni kell a betegséget. Ha nem kezeljük időben, a tünetek gyakoribbá válnak, és szövődmények alakulnak ki. A nyelőcsőt rendszeresen irritáló sav előbb duzzanatot, majd fekélyesedést, és rákos elváltozásokat is előidézhet. A nyelőcső nyálkahártyájának duzzanata fájdalmas nyeléssel párosul.

A gyerekkori reflux tünetei is hasonlóak, mint a felnőttek esetében, csak sokkal nehezebb diagnosztizálni azt. Különösen a kisgyerekek nem tudják úgy leírni a panaszaikat, mint a nagyobbak vagy a felnőttek. A gyakori torokkaparás, rekedtség és a visszatérő orrgaratgyulladás mögött is reflux állhat. Esetenként a gyerek elutasít egy-egy ételt, amit azelőtt szívesen fogyasztott – ez lehet egy kiindulópont, amely rávezeti a szülőket és az orvost, hogy emésztőrendszeri megbetegedéssel állnak szemben.

 

  
Iktatva: Reflux, Tünetei Címkék: ,

Írj most.

Küldés
Reflux 2024