0

Mit tehetünk a gyomorégés tünetei ellen?

A gyomorégés tünetei rendszerint étkezések után jelentkezik, különösen akkor, ha nehezen emészthető táplálékot fogyasztottunk, ráadásul kiadósan. A degeszre tömött gyomor nehezen birkózik meg feladatával, és a savas gyomornedvek fokozott termelésével igyekszik az emésztést felgyorsítani. Ilyenkor sok esetben a sav visszafolyik a nyelőcsőbe. Amennyiben a nyelőcső záróizma nem zár megfelelően, akkor a gyomorégés rendszeressé válhat, és kialakul a reflux betegség.

A gyomorégés tünetei úgy szüntethetők meg, hogy megkeressük az okot vagy okokat, amelyek előidézték, és hatástalanítjuk azokat. Ha kevesebbet eszünk egyszerre, nem terheljük meg a gyomrunkat és nem okozunk – a nyelőcső irritációján keresztül – fájdalmat magunknak. Mindenképp arra kell törekednünk, hogy többször és kevesebbet étkezzünk, és lehetőleg könnyen emészthető, zsírszegény ételt vegyünk magunkhoz.

Gyomorégés tünetei

Gyomorégés tünetei

A szénsavas üdítők, különösek azok, amelyek sok cukrot vagy más édesítőszert tartalmaznak, a gyomorégés tünetei erősödését váltják ki. Ugyanez érvényes a koffein tartalmú italokra – akár szénsavasak, akár szénsavmentesek – és a kávéra is. A menta és a fekete tea is erősítheti a tüneteket.

Akkor teszünk jót magunknak, ha a gyomorégés tünetei ellen dolgozunk. Segítségünkre van ebben az étrend megváltoztatása, a nyugodt étkezés, a napi többszöri étkezés, és a gyomor nyálkahártyáját izgató szerek elkerülése. A savközömbösítő szerek is kiváló segítőtársnak bizonyulnak, ha mértékkel és az előírások szerint alkalmazzuk őket.

 

  
Iktatva: Gyomorégés, Gyomorégés tünetei Címkék: ,

Írj most.

Küldés
Reflux 2024