0

Reflux és orrdugulás

A reflux a tápcsatorna felső szakaszának összetett működési zavara. Amint azt bizonyára már sokan tudják, a reflux eredményeképpen a gyomorsavakkal elkeveredett gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe, ahol kellemetlen tüneteket okoz. Az orrdugulás kényelmetlen érzését mindenki ismeri. Hogyan kacsolódik össze a reflux és orrdugulás? Erre a kérdésre valószínűleg az érintettek tudják a választ.

A reflux és orrdugulás együtt társulhat, ugyanis a reflux egyik szövődményes tünete a krónikus orrdugulás is lehet. Ilyenkor nem az átlagos meghűlésről van szó, hanem a légúti tüneteken túl – köhögés, rekedtség, orrdugulás – megjelenik a gombócérzés a torokban, valamint a refluxra jellemző egyéb tünetek is. Általában elmondható, hogy ha ezek a jelek tartósak, mindenképpen a reflux szövődményéről van szó, és ilyenkor ajánlatos orvoshoz fordulni, mivel más súlyosabb szövődményt is okozhat.

Reflux és orrdugulás

Reflux és orrdugulás

 A reflux és orrdugulás megmagyarázhatatlan okokból összefüggésben van. A nehezen gyógyuló légúti panaszok vagy arcüreggyulladás hátterében sokszor indokolatlan, „néma” reflux áll. Ezért fontos az egyszerűnek tűnő orrdugulásra odafigyelni, hiszen ha az ember már hónapokon át nem tud levegőt venni rendesen, az nemcsak kényelmetlen érzés, hanem egy veszélyesebb betegség kezdete is lehet.

Fontos megjegyezni, hogy amennyiben a reflux és orrdugulás panasza hosszabb ideig fennáll, otthoni kezeléssel nem sokra mehetünk. Ezt az összetett betegséget szakorvos segítségével lehet gyógyítani, vagy legalább enyhíteni.

  
Iktatva: Reflux, Tünetei Címkék: ,

Írj most.

Küldés
Reflux 2024