0

Reflux és rekeszizom sérv

Régóta ismeretes, hogy a reflux és rekeszizom sérv között kapcsolat van. Az orvostudomány mai álláspontja szerint a rekeszizom sérv a reflux következménye. Ez gyomorröntgennel vagy gyomortükrözéssel mutatható ki. A savas reflux világszerte népbetegségnek számít. Ennek során a gyomorsav ellenkező irányba halad, és enyhébb vagy súlyosabb károkat okoz a nyelőcsőben.

Leggyakrabban az alsó nyelőcsőben keletkeznek működési zavarok a reflux hatására. A mellkasi vagy szegycsont mögött jelentkező fájdalmak abban az esetben, ha nem szívproblémára vezethetők vissza, az esetek 40%-ában refluxos eredetűek. Ebből vezethető le a rekeszizom sérv is. A rekeszizom sérv mellett a reflux egyéb szövődményei a szűkület, a vérzés, a nyálkahártya károsodása, valamint a daganat.

Reflux és rekeszizom sérv

Reflux és rekeszizom sérv

Ennek eredményeképp a reflux miatt kialakult rekeszizom sérv kezeléséhez és gyógyításához összevont kezelésre van szükség az orvostudomány több ágának képviselői részéről: a háziorvos, a gasztroenterológus (emésztőszervi belgyógyász szakorvos), valamint a sebész részéről.

A kezelés irányát a reflux súlyossági stádiuma szabja meg. Az ilyenkor szükséges műtéti, majd az azt követő gyógyszeres terápia a redukció elvére épül, vagyis fokozatosan enyhébb savgátló gyógyszereket adnak a pácienseknek, míg végül teljesen abbahagyják a gyógyszeres kezelést. Amennyiben a fent említett tünetek valamelyikét tapasztaljuk magunkon, haladéktalanul forduljunk orvoshoz, mivel a betegség súlyosbodhat. Reflux és rekeszizom sérv kérdésében tehát nem ajánlott kockáztatni.

  
Iktatva: Betegség, Reflux Címkék: , ,

Írj most.

Küldés
Reflux 2024