0

Reflux és sport nem zárják ki egymást

Mindannyiunk életében fontos szerepet játszik, avagy kellene játszania a sportnak. A testmozgás része az egészséges életmódnak. Ezért kezdik el a tornagyakorlatok bevezetését az ember életébe már óvodáskortól, ami majd folytatódik az iskolában is. Ezután vagy kimarad életünkből, vagy önállóan sportolunk. Kérdés, hogy amikor betegség alakul ki valakinél, abba kell-e hagyni a testmozgást? Ezúttal azt nézzük meg, hogy a reflux és sport összeegyeztethető-e?

Reflux betegség akkor jelentkezik, ha a gyomorban túl nagy a nyomás, és a nyelőcső záróizma nem tud megfelelően működni. Ekkor a gyomorsav visszajut a nyelőcsőbe, így kellemetlen tünetek jelentkeznek. Gyakoribb a betegség megjelenése azoknál az embereknél, akik dohányoznak, sok alkoholt fogyasztanak, vagy túlsúllyal küszködnek. Épp ezért a reflux és sport nem zárják ki egymást.

Reflux és sport

Reflux és sport

Fontos a testmozgás, hogy megőrizzük fittségünket, és hogy erősödjön immunrendszerünk. Ám a megszokott napi sportot végezve is jelentkezhetnek a reflux tünetei. Ez azért történik meg, mert valamely mozdulat nyomást gyakorol a gyomorra, és ezáltal feljön a gyomorsav. Ettől kezdve figyelnünk kell arra, hogy a refluxot a sport mely mozgástípusa váltja ki.

Összegzésként: a reflux és sport együtt is működik. Ha figyelünk a jelzésekre, és kihagyjuk a megerőltető gyakorlatokat, ugyanakkor inkább a könnyed tornával próbálkozunk, akkor e két dolog eredményesen összeegyeztethető. Tartsunk szem előtt, hogy a mozgásszegény életmód egészségtelen!

  
Iktatva: Betegség, Reflux Címkék: , ,

Írj most.

Küldés
Reflux 2024