0

Reflux és szívdobogás

A reflux betegség heves szívdobogás kiváltója is lehet, ugyanis fekvő pozícióban a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe. Ez a visszaáramlás reflexszerűen okozhat heves szívdobogást. Ez viszont nem minden esetben a reflux következtében alakul ki, a probléma valódi okának kiderítéséhez komolyabb kivizsgálások szükségesek.

A reflux és szívdobogás szorosan összekapcsolódhatnak, ugyanis a különböző savcsökkentők hatására – melyek nem minden esetben mulasztják el a refluxot – mellékhatásként heves szívdobogás jelentkezhet. A páciens általában orvosi felvilágosítás útján szembesül ezzel. A reflux okozta reflexszerű szívproblémát az orvostudomány linked anginának nevezi, mely azt takarja, hogy a savas reflux átmeneti coronaria szűkületet hoz létre, mellkasi fájdalommal társulva. Azonban mint már szó volt róla, a reflux csak egy kiváltó tényezője a heves szívdobogásnak és nem az egyetlen, a stressz is ugyanilyen kiváltó ok lehet.

Reflux és szívdobogás

Reflux és szívdobogás

A reflux és szívdobogás kezeléséhez, gyógyításához életmódváltás és a kiváltó tényező megszüntetése szükséges. Léteznek olyan gyógymódok, eljárások, melyek – a betegek elmondása szerint – nagymértékben javítottak helyzetükön. Ilyen például a reflux párna, amely speciális formájának köszönhetően jelentős mértékben lecsökkenti a gyomorsav visszaáramlását a nyelőcsőbe és a szájba az alvás ideje alatt.

A reflux és szívdobogás tehát kéz a kézben is járhatnak, és egymástól függetlenül is jelentkezhetnek. Amennyiben a tünetek súlyosbodnak, mindenképp keressünk fel egy szakorvost vagy háziorvosunkat.

  
Iktatva: Reflux, Tünetei Címkék: , ,

Írj most.

Küldés
Reflux 2024