1

Reflux és szívritmuszavar

A refluxban szenvedők száma Magyarországon körülbelül hárommillió körül mozog a legutóbbi becslések szerint. Ennek a kellemetlen problémának a felismerése többnyire nem okoz gondot, mivel maga a beteg is könnyedén diagnosztizálhatja saját magán a betegség főbb tüneteit.

A legáltalánosabb probléma a gyomorsav visszafolyása a nyelőcsőbe, mely maró érzést kelt, ugyanakkor a szegycsont mögött jelentkező éles fájdalomérzet. Mégis a betegek nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a fájdalomnak (a savas böfögésnek nem tulajdonítanak jelentősebb szerepet), mely a szív koszorúér-szűkület által kiváltott intenzív fájdalomhoz hasonlatos, így elsősorban a kardiológusukat keresik fel, s csak bizonyos vizsgálatok végeztével derül ki a valódi probléma. Ugyanakkor a reflux és a szívritmuszavar együtt is járhat, nemcsak tünetekben mutatnak közös hasonlóságokat, hanem együtt is megjelenhetnek. A reflux ugyanis gyakran kiváltó oka lehet a szívritmuszavarnak, mivel a szívnek és a nyelőcsőnek közös az idegi szabályozása, így a visszaáramló gyomorsav a szív mechanizmusait is nagy mértékben befolyásolhatja.

Reflux és szívritmuszavar

Reflux és szívritmuszavar

A reflux és szívritmuszavar könnyen összetéveszthető, mivel hasonló tüneteket produkálnak, így még a szakmailag képzett háziorvosok is első kivizsgáláskor nem a valódi betegségre gyanakszanak, s csak alapos kivizsgálás után állíthatják fel a valódi kórképet.

A gyógyszeres kezelések mellett természetesen ajánlott odafigyelni az étkezésre is. Kerülendők a szénsavas valamint alkoholos italok, a cukros és túlfűszerezett ételek fogyasztása.

  
Iktatva: Reflux, Tünetei Címkék: , ,

Egy hozzászólás "Reflux és szívritmuszavar"

  1. Olvasó szerint:

    Vicces. A chilitől évekig semmi bajom nem volt, most meg gyomorégésem van tőle. Kiskoromban szívritmuszavarom volt, most – a múlt hónap végén – az visszajött. A fejem meg folyamatosan fáj, még akkor is, ha iszok megfelelő mennyiségű vizet.

Írj most.

Küldés
Reflux 2024