0

Reflux és zsibbadás

A reflux vagy más néven a gyomorsav-visszaáramlás egy komplex betegség. Mint általában más betegségeknél, ez is enyhébb tünetekkel indul, melyeket ha lényegtelennek tekintünk, később nagyobb problémánk lehet belőle. A reflux első tünete az úgynevezett gyomorégés, vagyis az égő érzés nyelőcsövünkben és mellkasunkban, amit ha figyelmen kívül hagyunk, komolyabb probléma is felbukkanhat. A reflux és zsibbadás tünetei egy komplexebb betegségre utalhatnak.

Reflux és zsibbadás

Reflux és zsibbadás

A zsibbadás érzését mindenki ismeri, amikor egy testrészünk kellemetlenül bizsereg, mintha száz hangya járkálna bőrünkön. Általában nem tulajdonítunk ennek jelentőséget, de ha ezek a panaszok ismételten és ok nélkül jelennek meg, már egy komplexebb betegségről beszélhetünk, és orvosi kezelésre van szükségünk. Bár sokan nem tudják, a reflux és zsibbadás kapcsolatban állhat, hiszen gyakran a kóros zsibbadás hátterében a reflux egyik szövődménye állhat.

A reflux és zsibbadás akkor van kapcsolatban, ha a bizsergés csak a kezeinkben jelentkezik. A kezek elzsibbadását egyben egy merev nyaktájéki fulladásérzés is kísérheti. Ennek elsődleges oka a nyaki erek és idegek összenyomódása, ami leggyakrabban a fennálló reflux betegség miatt lépik fel.

A zsibbadás során tehát az érintett területen tűszúrásszerű érzések sokasága jelentkezik, mely többnyire egy kis mozgással megszüntethető. Ám ha kórossá válik, forduljunk mielőbb orvoshoz, hisz mivel kapcsolatban állhat a reflux és zsibbadás, e kellemetlen tünet érzése a reflux kezelése során megszüntethető.

  
Iktatva: Reflux, Tünetei Címkék: , ,

Írj most.

Küldés
Reflux 2024