0

Reflux betegség

Mivel mindennapjainkhoz hozzátartozik a stressz, gyorsan, mondhatni rohanva eszünk, és vegyi anyagokkal kezelt, gyorsfagyasztott vagy hőkezelt ételeket fogyasztunk, nem csodálkozhatunk azon, hogy emésztőszervi és más megbetegedések törnek ránk. Korunk egyik civilizációs betegsége a reflux betegség. Kialakulásának okai a rendszertelen és egyoldalú táplálkozás, a stressz, a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a túlsúly.

A gyomorsav kiválasztását serkentő tényezők egyben a reflux betegség kialakulásához is hozzájárulnak. A szükségesnél több sav képződik, és ha ez a gyomor és a nyelőcső közti záróizom hibás működésével párosul, akkor máris kialakul a betegség. Éppen ezért első lépésként ki kell zárnunk az életünkből és az étrendünkből ezen tényezőket.

Kávé

Kávé

A reflux betegség legjellemzőbb tünetei a gyomorégés és a savas felböfögés. A gyomorégést a savas gyomornedvek nyelőcsőbe való kiáramlása okozza, vagyis a fájdalmas égőérzet a nyelőcsőben keletkezik. A savas felböfögés során a szájüregbe kerül a csípős, keserű, kellemetlen ízű gyomorsav. Mindkét tünet, amellett hogy kellemetlen, szövődményeket, más szervek megbetegedéseit okozhatják. Legtöbb ártalomnak a nyelőcső van kitéve, ám a garaton át a légutakba jutó gyomornedvek a krónikus köhögést, tüdőgyulladást, valamint hörghurutot és asztmát válthatnak ki.

Az étrendünk átalakítása, az életvitelünk kiegyensúlyozottabbá tétele sokat segíthet a reflux betegség elleni küzdelemben. Ezek mellett azonban gyógyszeres vagy műtéti kezelésre is szükség lehet.

 

  
Iktatva: Betegség, Reflux

Írj most.

Küldés
Reflux 2024