1

Reflux ellen szódabikarbóna

A szódabikarbóna a hétköznapok népszerű szereplője. Felhasználása a konyhától a rovarcsípésig nagyon széleskörű, továbbá fogfehérítésre, kéztisztításra, körömfehérítésre is használják. Mosáskor is hasznos, mivel lágyítja a vizet, emellett csökkenti a rovarcsípés okozta duzzanatot, és a lakás tisztántartásánál is eredményesen alkalmazható.

Manapság sokan küzdenek reflux betegséggel, mely egy kellemetlen savas visszaáramlás gyomorégéssel társulva, éjjelente hevesebb égésérzettel a gyomor szintjén. Azt viszont kevesen tudják, hogy a szinte minden háztartásban jelenlévő „csodaszer”, a szódabikarbóna reflux ellen is jó, mivel képes csökkenteni a gyomorégést.

Reflux ellen szódabikarbóna

Reflux ellen szódabikarbóna

A szódabikarbóna a felgyülemlett savakat szén-dioxiddá alakítja, ami erős büfögéssel távozik a szervezetből. Akkor alkalmazhatjuk, ha naponta legalább háromszor étkezünk. Adagolása: 2dl vízhez adjunk egy csipetnyi szódabikarbonát, s étel után igyuk meg. Amellett, hogy a reflux ellen a szódabikarbóna hatásos, emésztési zavarokra szintén hatékony, amennyiben étkezés előtt illetve után egy órával vesszük be.

Ha észleljük a gyomorégés-savtöbblet gyakori előfordulását, nem elegendő reflux ellen a szódabikarbóna használata, mivel csak pillanatnyilag hatásos, nem hosszútávon. Ilyenkor keressük fel a kezelőorvost, hogy utánajárjunk a probléma okának, nem húzódik-e meg komolyabb betegség a háttérben. Ha időben orvosi tanácsot kérünk, életmódváltással is eredményt érhetünk el: zsír-, fűszer-, kávé-, tea- és alkoholmentes diétával, esetleg a testsúly normalizálásával. Ellenkező esetben – ha még kezdeti fázisban van a betegség – 2-3 hetes gyógyszeres kezeléssel (protonpumpa gátlók) elmúlik a probléma.

  
Iktatva: Kezelése, Reflux Címkék: ,

Egy hozzászólás "Reflux ellen szódabikarbóna"

  1. Gaál Istvánné szerint:

    Nem fáj a gyomrom, nem böfögök, nem étkezem túl zsíros /olajos/ ételeket, még is van egy nagy gondom. A számban, torkomban csípős, keserű ízt érzek nagyon sokszor. Igaz lisztérzékeny vagyok és Helicobakter pilori fertőzött. A pilorit próbálták kiírtani, de nem sikerült, ekkor jött elő a lisztérzékenység. Hogy ez a csípős érzés a pilori miatt van vagy mitől, nem tudom. Kérem tanácsukat, vagy esetleg egy kivizsgálásra is elmennék. Köszönettel.

Írj most.

Küldés
Reflux 2024