0

Reflux, fehér nyelv – betegség és tünet

A fehér nyelv a reflux egyik előjele vagy velejárója is lehet, de minden esetben valamilyen egészségügyi probléma következtében alakul ki. A refluxos fehér nyelv esetében az életmódváltás is elégséges lehet a tünetek megszüntetésére, illetve megfelelő kezeléssel teljesen eltüntethető. Ellenben ha nem reagál a beteg a különféle kezelési módszerekre, akkor veleszületett hajlam, illetve komolyabb probléma is meghúzódhat ezen állapotot mögött.

Az egészséges ember nyelve nedves, egyenletesen rózsaszín és nincs rajta lepedék. A száraz nyelv azonban a nyálmirigyek bénultságára utal. A száraz és fehér nyelv salakos és savas szervezetre mutat, amit a reflux is okozhat. Tehát a reflux fehér nyelv megjelenéséért is felelős lehet.

Reflux fehér nyelv

Reflux fehér nyelv

A vastag sárgás vagy fehér lepedék a nyelven az emésztőrendszer és a gyomor nem megfelelő működésére utalnak, de a túlzott dohányzás következtében is kialakulhat. Ez a lepedék azért jelenik meg, mert a reflux során a nyelőcsőbe, majd a szájba jutó savak kiszorítják az úgynevezett nyákokat a nyálból, melyeknek fehér színük van. Így a reflux fehér nyelvet idézhet elő.

A megfelelő kezelések megszüntethetik a reflux okozta fehér nyelven kialakult lepedéket, azonban ajánlatos idejében szakorvoshoz fordulni és nem halogatni a kezelést. Előbb azonban győződjünk meg arról, hogy valóban reflux okozta-e a fehér lepedéket nyelvünkön.

 

  
Iktatva: Reflux, Tünetei Címkék: 

Írj most.

Küldés
Reflux 2024