0

Reflux, gyomorfájás, lehet tennni ellene?

A reflux igen elterjedt betegség, mely csaknem minden második embert érint világszerte. A szakirodalomban álarcos fojtogatóként elhíresült betegség lényege, hogy a gyomor savtartalma visszajut a nyelőcsőbe, károsítva ezáltal a gége, valamint a nyelőcső nyálkahártyáját. Esetenként hörgőgörcsöt is okozhat. A leggyakoribb tünet a gyomorégés, illetve a szegycsont mögötti égető, intenzív fájdalomérzet, mely a mellkason keresztül egészen a száj üregéig sugárzik. A reflux a gyomorfájás kellemetlen tünetei mellett akár tüdőgyulladást is okozhat, mivel a folyadék a légcsőből a tüdőbe kerülhet, előidézve ezáltal a tüdőgyulladást és a hörgőhurutot.

Ehhez a tünetcsoporthoz tartozik még a nehézlégzés, a rekedtség, valamint a köhögés és nyelés nehézsége is gondot okozhat a páciens számára. A reflux a gyomorfájás gyakorisága miatt könnyen összetéveszthető a gyomorfekéllyel. Az refluxos betegekre jellemző a teltségérzet meg a savas böfögés.

Reflux gyomorfájás

Reflux gyomorfájás

A reflux a gyomorfájás mellett komoly problémákat is okozhat, ahogy már fentebb említettem, éppen ezért, ha valaki hasonló jellegű tüneteket észlel magán, érdemes azonnal orvoshoz fordulnia. A legtöbb refluxos betegség ugyan nem gyógyítható, de savlekötő szerekkel a tünetek nagymértékben enyhíthetőek.

A refluxkor jelentkező gyomorfájás gyakorisága, intenzitása csökkenthető a reflux diétával, mely során kerülni kell az olajban sült ételek, a csokoládé, valamint a koffeintartalmú készítmények fogyasztását. Mindemellett az alkoholfogyasztás és a dohányzás elhagyása is javasolt.

 

  
Iktatva: Tünetei Címkék: ,

Írj most.

Küldés
Reflux 2024