0

Reflux okai közé sorolható az alkoholfogyasztás?

A reflux okai legtöbb esetben az életmódunkban és táplálkozási szokásainkban keresendők. A gyorséttermekben elfogyasztott, zsírban és szénhidrátban gazdag, kalóriadús ételek nehezen emészthetők. Sokáig maradnak a gyomorban, és fokozzák a savtermelést. Ha szénsavas üdítőt is fogyasztunk, akkor még könnyebben visszaáramlik a gyomorsav a nyelőcsőbe, ami a reflux betegség kialakulásához vezet.

A túlsúly is a reflux okai közé sorolható, mivel a fölösleges zsírréteg nyomást gyakorol a gyomorra, és a nyelőcső felé préseli annak tartalmát. A túlsúly rendszerint mozgásszegény életmóddal párosul, ami a belek renyheségét és lassú emésztést von maga után. A táplálék lassan ürül ki a gyomorból a belek irányába, így a zsírréteg nyomása alatt a gyomorból a gyomornedvek a légcsőbe jutnak.

Reflux okai

Reflux okai

A reflux okai még az alkoholfogyasztás és a dohányzás is. Mindkét szer hatására ellazul a nyelőcső záróizma, és elhárul az akadály a gyomorsav útjából, ami a nyelőcsőbe folyik vissza. Ráadásul az alkohol serkenti is a savtermelést, így lesz bőven, ami marja a nyelőcső nyálkahártyáját vagy akár a garatot és a légutakat.

A kiadós étkezés, az egyszerre túl sok étel elfogyasztása szintén a reflux okai közé tartozik. Ajánlott a napi étkezéseket úgy beosztani, hogy több alkalommal, egyszerre kevesebbet együnk. Az ésszerű, kiegyensúlyozott étrenddel elejét vehetjük a betegségnek, vagy enyhíthetjük annak tüneteit.

 

  
Iktatva: Okai, Reflux Címkék: ,

Írj most.

Küldés
Reflux 2024