0

Reflux vagy gyomorfekély?

A reflux és gyomorfekély két különböző eredetű betegsége a gyomor-béltraktusnak. Rendszerint endoszkópos vizsgálattal kimutatható a gyomorfekély, más néven a helicobacter pylori jelenléte, így gyógyszeresen könnyen gyógyítható. Ezzel szemben a reflux nem görcsös gyomorfájdalommal jelentkezik, hanem savas gyomorégéssel. A savcsökkentő gyógyszerek alkalmasak a tünetek enyhítésére, de kevesen tudják, hogy milyen káros következményei vannak. A savmegkötők például egy idő után nem engedik felszívódni a vitaminokat és ásványi anyagokat, ebből vérszegénység alakulhat ki, ami fertőzésekre hajlamosít.

A reflux vagy gyomorfekély okai és patológiája: A gyomornedv agresszív önemésztő hatása (gyomorsav-túltermelés, kevés nyák) és a gyomornyálkahártya védőmechanizmusa közti egyensúly felbomlása vezethet fekélyképződéshez. Fekélyt okozhat helytelen táplálkozás, súlyos stressz, szorongás, dohányzás, alkohol, gyógyszerek, fertőzések. Ilyenkor a gyomornyálkahártyán az erek összehúzódnak, és a felgyülemlett savmennyiség kimarja az érfalakat. Amint a védelem gyengül a sósav ellen, fekély keletkezik.

Reflux vagy gyomorfekély

Reflux vagy gyomorfekély

A fekély a gyulladás folyománya, az első tünet az érkimaródás okozta vérzés, mely nagyon erős görcsös gyomorfájdalommal társul. A fekély előfordulhat a nyelőcső alsó szakaszán is. A reflux és gyomorfekély közti különbség az eredetben különbözik, de a reflux betegség szövődménye lehet a gyomorfekély, a nyelőcsőszűkület vagy akár rákos betegségek is.

A refluxot vagy gyomorfekélyt vizsgálva fontos tudnunk, hogy minél kevésbé hanyagoljuk el, annál kisebb az esélye annak, hogy szövődmények vagy vérzések alakuljanak ki.

  
Iktatva: Betegség, Reflux Címkék: , ,

Írj most.

Küldés
Reflux 2024